Loma-Väkkärän tarina

Historiallinen sijainti Venäjän ja Ruotsin vanhalla rajalla

Loma-Väkkärän synnyinsija on Suomenniemellä Etelä-Karjalassa, Ylä-Väkkärän tilalla. Tilamme tienoolla on varsin merkittävä historia, olihan se Turun rauhan solmimisen jälkeen vuosina 1743-1809 aivan Ruotsin ja Venäjän valtakuntien rajalla. Tilan raja oli valtakunnan raja, ja tila sijaitsi Venäjän puolella. Myöhemmin tilan kolmessa talossa asui ns. rajaratsastajia. Väkkärän nimen ounastellaan tulleen ruotsinkielisestä sanasta väckare.

Ylä-Väkkärä on ollut tyypillinen eteläkarjalainen maatila peltoineen, metsineen ja lypsykarjoineen. Ensimmäinen Kauria, Matti, tuli isännäksi tilalle 1821. Tilan nykyinen päärakennus on vuodelta 1897. Maito oli tilan merkittävä tulontuoja aina vuoteen 2005, jolloin Pekka-isännän vaikean tapaturman jälkeen karjasta luovuttiin. Pellot ovat edelleenkin omassa viljelyksessämme ja metsät tärkeä ansionlähde.

Vuokramökit Saimaalla

Mökeistä maatilan sivuelinkeino

1990-luvun puolessavälissä mietimme maatalousneuvojan kanssa, miten tilaa voitaisiin kehittää ilman, että isäntäparin työmäärää tarvitsisi silloisesta lisätä. Outi-emäntähän oli kokopäivätyössä pankissa. Vipinää arkeen toivat lisäksi tilalla varttuneet neljä tytärtä. Neuvoja kysyi, olemmeko missään vaiheessa miettineet vuokramökkien rakentamista. Rantaa oli muutaman mökin tarpeita varten, joten siitä ajatus lähti itämään. Kun rakennuslainsäädäntö 1990-luvun lopulla oli muuttumassa siten, että rantarakentaminen edellytti kaavoitusta ja näin hankaloitui, sai hankkeemme vauhtia. Haimme kerralla rakennusluvat kuuden loma-asunnon rakentamista varten.

Luovuimme kuitenkin suosiolla ajatuksesta toteuttaa urakka kerralla sekä raha- että rakennusteknisistä syistä. Vuonna 2000 valmistui Syväjärven mökki sekä Härkäjärven mökin peruskorjaus. Seuraavana vuonna Saimaan saareen kohosivat Kalastajan torppa I ja II.  Lähes 5 vuotta vedimme henkeä ennen kuin Lokkeron ja Nuottakallion mökkien rakennustyöt käynnistyivät Outin kotipaikan läheisyyteen Ristiinaan. Mökit valmistuivat kesän 2006 kynnyksellä.

Vuokramökit Saimaalla

Ystäviä läheltä ja kaukaa vuodesta 2000

Olemme saaneet näiden kymmenen vuoden aikana mukavia, uskollisia asiakkaita ja ystäviä. Outin jäätyä syksyllä 2010 eläkkeelle meillä on nyt mahdollisuus palvella jatkossa entistäkin paremmin, olla helpommin tavoitettavissa ja kehittää mökkejä aktiivisemmin.

Ikimuistoiseen lomaan on mökeillämme luonnon puolesta ensiluokkaiset puitteet. Perheemme kunniatehtävä on turvata lomallenne viihtyisät olot – sekä mökkien että paikallisten palveluiden osalta.

Sydämellisesti tervetuloa uudet ystävät,

Outi ja Pekka Kauria

Vuokramökit Saimaalla
Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön